Acid mandelic The Ordinary – păreri după utilizare

Aventura mea cu acidul mandelic a început în octombrie 2019 când mi-am propus să îmbunătățesc aspectul melasmei. Acum, după cateva luni bune de folosire, îți împărtășesc părerea mea despre acest acid The Ordinary.

Ce este acidul mandelic?

Acidul mandelic este un acid alfa hidroxic (AHA) extras din migdale amare, în special din amigdalina adunată de la sâmbure – așa că cei cu alergii la migdale, aveți grijă!

Este similar cu acidul glicolic si cu acidul lactic. Este o substanță utilizată pe scară largă ca precursor al diferitelor produse cosmetice, dar și farmaceutice, ca agent antibacterian pentru tratarea infecțiilor.

La ce ajută acidul mandelic?

Acidul mandelic dizolvă legătura dintre stratul superior al celulelor pielii pentru a dezvălui straturi de piele mai nouă. Are o greutate moleculară ridicată (adică dimensiuni mari) și, prin urmare, nu poate pătrunde foarte ușor sau profund în piele, ceea ce îl face potențial cel mai blând AHA dintre toate.

Acidul mandelic are capacitatea de a reduce urmele de acnee și pigmentare și de a inversa procesul de pierdere a elasticității și fermității asociate cu îmbătrânirea pielii.

Cui i se potrivește acidul mandelic?

Vorbeam mai sus de greutatea moleculară ridicată a acidului mandelic față de acidul glicolic și cel lactic.

Regula este: cu cât greutatea moleculară a acizilor AHA este mai ridicată, cu atât acțiunea lor este mai blândă.

Conform acestei reguli acidul mandelic este cel mai blând acid AHA, ceea ce îl face potrivit persoanelor cu tenul foarte sensibil, persoanelor cu rosacee, începătorilor în tainele acizilor exfolianți.

Beneficiile folosirii acidului mandelic

acid mandelic The ordinary
Vezi preț la TheOrdinary!

Acidul mandelic acționează în principal prin accelerarea ritmului de rotație a celulelor și eliminarea celulelor moarte ale pielii noastre.

Are efect antibacterian, ceea ce îl face eficient și pentru persoanele cu piele acneică sau celor predispuse la acnee.

Reduce urmele de acnee și pigmentare, ceea ce îl face acidul exfoliant perfect în lupta împotriva melasmei.

Cum se aplică?

Acidul mandelic are avantaje față de alte produse de piele, cum ar fi acidul glicolic și acidul lactic, de exemplu, care sunt mult mai iritante și mai agresive.

Îl aplic ca prim pas al rutinei de seară, la 20 de minute după ce m-am demachiat și spălat cu gel Cerave, pe fața complet uscată. Pentru că este totuși un produs exfoliant și piele mea este sensibilă folosesc o cantitate foarte mică, 4 – 5 picături pe care încet-încet le întind pe toată fața.

Ocolesc zona ochilor, sprâncenele (microblanding) și buzele.

Pot să îl folosesc în fiecare zi?

Este un exfoliator blând, dar nu se folosește în fiecare seară.

Eu am în rutina împotriva melasmei și retinol. De aceea luni, miercuri, vineri seara aplic acidul mandelic, iar marți, joi, sâmbătă retinol. Duminica este zi de hidratare.

În timpul zilei se aplică neapărat SPF. Eu aplic SPF 50+ ca ultim pas al rutinei de dimineață, apoi reaplic cremă cu protecție solară periodic în timpul zilei, până apune soarele.

Cât timp las pe piele acidul mandelic?

De obicei îl las să acționeze 10 – 20 de minute. Ca textură acidul mandelic The Ordinary este ca apa, se întinde foarte ușor. Cele 4 – 5 picături îmi ajung pentru întreaga față. În primele minute pare cam uleios dar pe măsură ce trece timpul această senzație dispare.

Când se văd rezultate după aplicarea acidului mandelic?

Pentru că este un acid exfoliant blând rezultatele nu sunt atât de rapide și de evidente ca în cazul celorlalți acizi AHA, mai potenți, dar și mai iritanți pentru piele.

După 6 – 8 săptămâni începi să vezi diferențe evidente. Cei de la Deciem spun că efectul maxim al acestui acid se vede după 12 săptămâni de utilizare, așa că trebuie să avem răbdare!

Păreri pro după utilizare

După 10 săptămâni de utilizare am observat următoarele schimbări pe pielea mea:

  • ten mai luminos, strălucitor;
  • acnee aproape deloc, excepție în perioada de ciclu menstrual;
  • aspectul melasmei îmbunătățit, dar cred că aici e „de vină” toată rutina, nu doar acidul mandelic;
  • piele mai netedă. În dimineața imediat următoare aplicării acidului mandelic zici că am piele de bebeluș, așa se simte la atingere.
  • nu am întâmpinat probleme cu pielea uscată sau iritată, datorită formulei ușor hidratante a acestui acid care are în compoziție și acid hialuronic. Combinația ingredientelor lucrează împreună pentru a echilibra potențialul de uscare al acizilor AHA.

Păreri contra după utilizarea acidului mandelic The Ordinary

Nu am păreri contra despre acest produs, doar câteva atenționări.

A nu se folosi în sarcină și alăptare!

Folosește SPF zilnic, indiferent de anotimp!

Grijă mare la cantitatea de acid mandelic folosită!

Într-o seară, din greșeală, am aplicat mai mult acid mandelic. Câteva minute a fost ok, apoi au început înțepăturile în zona obrajilor. M-am uitat în oglindă și pielea era mai roșie. A doua zi nu se mai vedea foarte tare, dar mi-a fost frică să mai aplic rutina pentru melasmă. Am făcut pauză 10 zile și am aplicat doar acid hialuronic, niacinamide și cremă hidratantă, plus SPF ziua până și-a revenit tenul.

Așa că mai bine începi cu mai puține picături, le aplici și dacă mai simți nevoia să suplimentezi, o faci cu mare grijă.

Introducerea fiecărui produs se face progresiv pentru a putea urmări reacțiile tenului. Atenție sporită mai ales la acizi pentru că multe persoane trec prin perioada de purging. Pe scurt ți se irită pielea, poate părea ca o erupție acneică.

Ai două opțiuni. Fie „power through”, fie faci o pauză și te axezi 2 – 3 săptămâni doar pe partea de hidratare. Apoi încerci din nou să introduci activele.

Impresii generale

Sunt mulțumită de efectele acidului mandelic, deci îl voi menține în rutina mea pentru sezonul rece. În lunile călduroase (mai – octombrie) nu aplic acizi pe piele.

De unde poți să cumperi online acid mandelic The Ordinary?

Poți cumpăra online acidul mandelic The Ordinary de pe TheOrdinary.com, Douglas.ro, de pe eMag, de pe Asos.com, beautybay.com, de la Farmacia Tei, LookFantastic.com.

Dacă vrei să testezi un produs foarte fain cu acid mandelic, concentrație mai mică față de varianta The Ordinary, îți propun Cheer Up din gama Geek & Gorgeous.


Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost impresiile mele după folosirea acidului mandelic The Ordinary. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!


Publicat

în

de către