Cât timp păstrăm produsele cosmetice?

Suntem toate vinovate de păstrarea produselor cosmetice mai mult timp decât ar trebui. Fiecare are motivele ei, dar sănătatea ar trebui să fie pe primul loc.

Poate că ai o mascara care a costat mai mult și pe care o folosești doar la ocazii speciale? Poate că ai un burete de aplicat machiajul care te ajută să arăți impecabil? Sau un ruj atât de frumos, dar pe care din cauza nuanței nu îl poți purta decât seara sau la ocazii deosebite?

Și cum mâncarea din frigider nu o consumăm atunci când a expirat, la fel ar trebui să facem și cu produsele cosmetice.

Deși mă consider vinovată de toate „greșelile” de mai sus într-o zi am hotărât să-mi fac curat în cutia de produse cosmetice. Și mare mi-a fost mirarea când am observat că majoritatea nu au afișate informațiile „Best before date”.

Așa că am făcut săpături online, am întrebat în stânga și-n dreapta când am avut ocazia să vorbesc cu make-up artiști. M-am gândit că ar fi util ca toate doamnele și domnișoarele să știe informații despre cât timp putem păstra produsele cosmetice pentru a fi sigure că nu ne punem în pericol sănătatea.

Cât timp putem păstra produsele cosmetice

# Burețeii de machiaj

Aceștia sunt produse extrem de suprasolicitate. Din acest motiv sunt foarte predispuși la bacterii dacă nu sunt îngrijiți în mod corespunzător. În mod ideal Beauty Blender-ul sau orice alt tip de burețel de machiaj ar trebui spălat după fiecare utilizare. Pentru curățarea lor poți folosi șamponul de păr, gelul de duș sau un săpun lichid. Vestea mai puțin plăcută este despre durata de viață a burețelului. Specialiștii de make-up ne recomandă să-l înlocuim la fiecare 4-6 săptămâni, mai ales dacă îl folosim intensiv.

# Fondul de ten

Acesta este făcut din apă, uleiuri și alți agenți de hidratare care sunt mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Perioada de valabilitate a acestora este de maxim un an. Cele uscate, tip pudră țin mai mult, le poți folosi până la doi ani.

# Rimelul

Este foarte important ca orice este atât de aproape de ochii tăi să fie într-o stare impecabilă. Când ai cea mai mică urmă de îndoială cu privire la valabilitatea rimelului tău mai bine aruncă-l și cumpără altul decât să te trezești cu o inflamație/iritație urâtă. Odată deschise rimelurile au termen de valabilitate de la 4 la 6 luni.

# Eyeliner-ul

Cele lichide nu țin la fel de mult ca cele tip creion. Eyeliner-ul lichid este bun de folosit 4-6 luni de la deschidere. Cele tip creion țin și până la doi ani, în cazul în care au capac.

# Blush-ul cremă și fardul de pleoape

Ca și în cazul fondului de ten și blush-urile și fardurile de pleoape sunt medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Dacă le aplici cu mâinile, riscul de infectare este și mai mare. De aceea machiază-te tot timpul cu mâinile curate sau spală cât mai des pensulele. Poți folosi blush-ul cremă și fardurile de pleoape pe o perioadă de până la 6 luni de la deschidere.

# Corectorul/Anticearcăn

Corectorul are durată de viață mai îndelungată decât multe alte produse cosmetice. Îl poți folosi până la 16 luni de la deschidere, asta în cazul în care nu observi ceva schimbat la el: miros, textură.

# Rujul/Luciul de buze

În cazul rujului preferat pe care îl folosești în fiecare zi, nu cred că te ține mai mult de 2-3 luni. Deci nici nu vine vorba de valabilitate. Pentru nuanțele de ruj pe care nu le folosești în fiecare zi termenul de folosire în condiții optime este de până la doi ani, iar pentru luciul de buze de un an.

# Lacul de unghii

Sunt sigură că ai nuanțe de lac de unghii de câțiva ani. Și eu am acest obicei să le păstrez pe toate, chiar și pe cele care nu îmi plac în mod deosebit. După deschidere ojele au doar un singur an termen de valabilitate.

# Parfumurile

Acestea au viață lungă, până la 10 ani. Totuși nu trebuie să le expui la soare și la căldură excesivă.

Sfat: Când deschizi pentru prima dată produsele de make-up, scrie pe ele data. Dacă simți că dupaă o anumită perioadă de folosire au un miros ciudat aruncă-le! Dacă ai avut cumva vreo infecție la ochi aruncă toate cosmeticele de față și cumpără unele noi. Valabil și pentru pensule.

Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost recomandările despre perioadele de timp cât putem păstra diferitele produse cosmetice și de make-up. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!


Publicat

în

de către

Etichete: