Tapet, da sau ba? Tendințe în design interior

Tapetul este indubitabil o soluție clasică, atemporală pentru a decora în mod elegant și ieșit din comun un spațiu.

Am întâlnit oameni care cred că locul tapetului este în secolul al 18-lea, în palatele englezești, și nicidecum în casele secolului al 21-lea.

Dar designerii spun cu totul altceva pentru tendințele din acest an ale designului interior. Se poartă tapetul ca formă de decor al pereților sau doar al unui singur perete al unei camere, în funcție de spațiu și de gustul proprietarului.

Tapet, da sa ba? Eu răspund cu da! Mi se pare o idee mult mai ingenioasă, mai modernă, mai originală decât clasicul perete văruit în diverse nuanțe. Ai nevoie doar de puțină creativitate, de bun gust și de un tapet de calitate care să pună în valoare camera pe care dorești să o renovezi.

Cum să alegi tapetul potrivit?

Pentru a alege tapetul care se potrivește cu ce îți dorești, cu stilul și cu tipul de suprafață căruia i se adresează trebuie să parcurgi următorii pași:

Pasul #1

Trebuie să răspunzi la întrebarea „Unde voi aplica tapetul?”. În funcție de răspuns, direct pe perete, pe lemn, pe gresie, pe sticlă, poți alege tipul de tapet care se potrivește. La magazinele online găsești 4 tipuri de tapet:

  • tapetul clasic, care vine aplicat pe peretele curățat. Este un material din hârtie, PVC, mătase sau pânză cu desene decorative, care se aplică pe pereții interiori ai unei clădiri în loc de zugrăveală;
  • fototapetul, un print de mari dimensiuni ce reprezintă o imagine fotografică imprimată pe un material impermeabil. Se utilizează foarte mult în decorarea unui perete din camera copiilor, cu imagini din povești sau cu cea a personajului preferat;
  • stickere decorative, care se lipesc cu autocolant pe suprafețe mai mici;
  • folii autoadezive care se pot lipi și pe lemn, pentru a recondiționa mobila veche, pe sticlă. Dar aceste folii autoadezive pot fi lipite doar pe suprafețe perfect drepte.

Pasul #2

Gândește-te bine asupra timpului, efortului și răbdării pe care va trebui să le aloci proiectului de aplicare a tapetului.

  • tapetul autoadeziv, cel la care se desface folia și este lipit pe perete, destul de ușor, mai ales dacă ai ajutor și răbdare.
  • unele tipuri de tapet trebuie înmuiate întâi în apă pentru a activa lipiciul.
  • la alte tipuri de tapet trebuie aplicat adezivul direct pe perete și apoi întins tapetul, cu grijă și răbdare pentru a nu rămâne bule de aer.

Dacă te consideri dibace în domeniu poți încerca să aplici tapetul de unul singur, sau cu ajutor din partea unui prieten. În cazul în care consideri că ai două mâini stângi (aici mă includ și eu) poți solicita ajutorul unui meseriaș.

Pasul #3

În cele din urmă trebuie ales modelul, partea cea mai placută dintre toți pașii enumerați.

Dacă ai camere mari poți alege un tapet cu model mai încărcat, cu motive florale, geometrice, ce vrei tu și ce crezi că se potrivește. Pentru camere mici îți recomand să alegi un tapet mai deschis la culoare sau să optezi pentru a aplica tapet doar un singur perete, ca un punct de atracție al camerei.

Mujo tapet
Sursă foto

Hai să vedem ce tendințe sunt pe val în acest an în design interior și cum le-am putea adapta la stilul nostru și mai ales la spațiul ales pentru renovare.

Am împărțit tendințele în 6 mari categorii, fiecare cu specificul ei, cu coloristica și cu efectul vizual propriu.

1. Inspirație din natură

Natura este o sursă majoră de inspirație în toate domeniile creative. De aceea designerii ne propun în acest an tapeturi cu păsări, mesteceni, flori, ramuri, frunze, animale. De tine ține ce model alegi: mai vibrant sau mai delicat, mai discret. Indiferent de modelul de tapet ales, motivele naturale vor aduce întotdeauna culoare și stil pentru casa ta.

Sursă foto
Sursă foto
Sursă foto
Sursă foto

2. Tapet cu forme geometrice

De geometrie nu scapi niciodată. Dar nu îți va mai da dureri de cap ca în liceu, ci va fi impresionantă sub formă de tapet. Dungi, puncte, linii și alte modele geometrice sunt o soluție elegantă și modernă pentru a-ți decora camera.

Sursă foto
Sursă foto
Sursă foto
Sursă foto

3. Tapet cu textură de lemn sau cărămidă

Nu îți plac tapeturile cu motive florale sau geometrice? Nu-i nimic! Designerii au pregătit și pentru tine ceva. Tapetul cu textură de lemn sau cărămidă, care se potrivește cel mai bine în spații mari, în livinguri deschise. Arată cochet, deosebit, mai ales dacăa alegi un model de tapet de calitate care să te țină câțiva ani buni.

Mujo tapet cu textura de lemn sau caramizi
Sursă foto

4. Welcome Maroc!

Tapeturile cu influențe marocane încă mai sunt în tendințe în ceea ce privește decorul interior.  Aceste motive marocane sunt atât moderne cât și fermecătoare, adăugând o notă de lux și rafinament spațiilor.

Mujo tapet cu motive marocane
Sursă foto

5. Tradițional, dar cu acel Je ne sais quoi!

Tradiționalul este în tendințe și pe bună dreptate. Nu poți da greș alegând un tapet cu un model tradițional atât timp cât acesta se potrivește cu stilul tîu.

Mujo tapet cu aspect traditional
Sursă foto

6. Tapet cu motive aurii, argintii

După cum probabil știi culorile și motivele metalice sunt în tendințe. Acestea sunt elegante, plus că ai o mulțime de nuanțe dintre care să alegi: arămiu, cupru, auriu, argintiu, albastru metalic. Arată foarte bine în combinație cu orice piesă de mobilier în culori deschise: alb, bej, crem, toate la modă în acest sezon și foarte ușor de asortat cu orice altă nuanță.

Tapet cu motive aurii
Sursă foto

Dacă te interesează să cumperi online tapet cu diferite motive în tendințe îți recomand secțiunea de home-deco eMag. Găsești o varietate mare de tapeturi, fototapeturi, folii autoadezive și stickere decorative la prețuri deosebit de avantajoase.

Vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase? Te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost tendintele în materie de tapeturi pentru acest an și de unde le poți cumpara online. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!