Piele luminoasă și sănătoasă cu costuri mici? ✅

În ultimii ani m-am confruntat cu cearcăne, mici pete pigmentare, în special în zona ochilor, pistrui care parcă de la an la an se înmulțesc, plus o ușoară rozacee.

Mi s-a recomandat IPL rejuvenare facială. Înainte de a trece la tratamente costisitoare am zis să încerc produse naturale, cât mai gentile cu pielea și la prețuri acceptabile.

O prietenă mi-a recomandat produsele The Ordinary. Acestea sunt cunoscute în blogosfera de beauty, chiar foarte lăudate datorită raportului calitate / preț excelent. M-a convins, dar știind că pielea mea este deosebit de sensibilă, am cam stat cu frica-n sân.

Am descoperit un grup de Facebook dedicat îngrijirii pielii, unde am găsit o mulțime de sfaturi utile, admine foarte receptive și drăguțe, un grup care are partea de Files bine pusă la punct.

Încet-încet am introdus în rutină câteva de produse , iar rezultatul nu s-a lăsat foarte mult așteptat. Soțul a fost așa de încântat de aspectul pielii mele încât și-a exprimat dorința să-i fac și lui o rutină.

Rutina cu produse The Ordinary

Pentru a putea alege produsele perfecte pentru tine, care să aibă efectele dorite trebuie să știi ce vrei de la o rutină de îngrijire. În plus ar trebui să-ți cunoști tipul de ten și stările prin care trece el de la un anotimp la altul.

Țelul meu este de a avea o piele strălucitoare, hidratată, sănătoasă (fără coșuri, puncte negre) pe cât posibil. În plus îmi doresc să întârzii cât se poate de mult îmbătrânirea pielii.

Am tenul mixt, cu mici imperfecțiuni (pete hiperpigmentare), cu zone care se înroșesc și nu se mai atenuează, plus cearcăne.

Am purtat creme cu SPF în ultimul timp indiferent de anotimp, dar anii de tinerețe, cu excese în domeniul expunerii la soare cu SPF mic sau deloc își arată efectele.

Produsele care te ajută într-adevăr în lupta împotriva efectelor trecerii timpului (riduri și pete pigmentare) sunt SPF zilnic, vara 50+, iarna +30 și retinolul.

Chiar înainte de a mă apuca serios de rutină am vizionat un documentar pe BBC Earth. Subiectul era despre creme scumpe versus creme ieftine, ce ingrediente sunt chiar folositoare în lupta împotriva ridurilor, ce face marketingul dintr-un produs.

Ce am învățat din respectivul documentar?

  • să evit orice produs cosmetic care conține parfum, alcool (cu câteva excepții), parabeni și orice substanță iritantă;
  • să mă împrietenesc, timid la început, cu retinolul, de la concentrațiile cele mai mici, introduse o dată pe săptămână, apoi să trec la concentrații mai mari, în timp, cu răbdare.

Caut informații despre ingredientele din produsele cosmetice pe Cosdna. La început mi s-a părut ca o limbă străină, foarte greu de înțeles, dar încet-încet m-am obișnuit cu denumirile. Deci nu e imposibil de creat și de găsit o rutină cu produse cât mai prietenoase cu tenul.

Înainte de a trece la substanțe active și exfolianți trebuie să știi baza rutinei de îngrijire a tenului.

Primii pași către o piele sănătoasă

  • demachiere
  • curățare
  • hidratare
  • SPF zilnic.

#1 Demachierea tenului

Sfatul cu aplicatul SPF-ului de tânără m-am făcut că nu-l aud. În schimb pe cel cu demachierea în fiecare seară, indiferent de cât de obosită am fost, l-am ascultat dumnezeiește.

Am învățat pe pielea mea că sunt de evitat produsele de demachiere care conțin alcool (cu excepția alcoolilor grași), parabeni, uleiuri esențiale iritante și nici nu mai vorbesc de parfum. Ingredientele sunt listate în mod descrescător din punct de vedere al cantității dintr-un produs. Dacă parfumul este ultimul pe listă, eu mai fac concesii. Testez reacția tenului. Mă demachiez cu apă micelară Bioderma Sensibio sau cu ulei demachiant pentru piele sensibilă. În ultimul timp m-am îndrăgostit de uleiul cu sâmburi de struguri de la Nivea.

Un sfat pe care l-am aflat de pe grupul mai sus menționat este că apa micelară se clătește. Apoi se trece la pasul al doilea, cel de curățare al pielii.

#2 Curățare

Tot din recomandările de pe grupul de Facebook am ales să folosesc gelul de spălare hidratant CeraVe, cumpărat de la eMag. Se găsește și în farmaciile DrMax. Aplic pe pielea umedă, dimineața și seara, după demachiere. Masez ușor, în special în zona T, apoi clătesc cu apă călduță. Usuc pielea prin tapotare cu un prosop curat.

#3 Hidratare

Pentru hidratare folosesc folosesc rutina cu produse The Ordinary.

Dimineața

  1. Toner, aplicat prin tapotare; (acest pas nu este obligatoriu)
  2. de la The Ordinary, aplicat pe tenul umezit cu apă termală;
  3. , aplicat pe tenul uscat în zilele de luni, miercuri, joi și duminică; mai nou am înlocuit cu B-Bomb de la Geek & Gorgeous pentru că îmi place mai mult cum se simte pielea după aplicare.
  4. , combinată cu crema hidratantă The Ordinary, în zilele de marți și vineri (să nu folosești în aceeași zi Niacinamide cu Vitamina C);
  5. , în zona ochilor;
  6. Serum Bioderma Hydrabio, alternat cu CeraVe Moisturizing Lotion (e super hidratantă, mai ales în perioada asta mai rece)
  7. Crema SPF.

Seara

  1. Demachiere + curățare cu gelul hidratant Cerave;
  2. Toner Liquid Hydration; OMG cât de frumos hidratează;
  3. Acid hialuronic 2% + B5 de la The Ordinary, aplicat pe tenul umezit cu apă termală;
  4. , doar 2 picături;
  5. Sâmbăta –> Paula’s Choice Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA 0,5% BHA (aplicat imediat după toner, pe fața uscată)
    Luni + miercuri  + vineri –> ; mai nou am înlocuit retinolul The Ordinary cu A-Game 10 de la Geek & Gorgeous (OMG). Vezi review despre A-Game!
  6. Crema de față hidratantă ;

#4 SPF

La alegerea SPF-ului merg pe aceleași principii de ingrediente gentile, fără iritanți. Momentan mă înțeleg bine cu Bioderma AR. Îmi lasă tenul mai gras, dar este doar o senzație până când intră în piele, durează cam 10-15 minute. Aplic 1,25 ml doar pe față. În cazul în care folosești acizi exfolianți și substanțe active SPF-ul este ABSOLUT NECESAR, indiferent de anotimp.

Între timp am testat Altruist, Antheliane Roche Posay și Nivea Water SPF, varianta asiatică, care se poate comanda de pe , .

În plus față de rutina de mai sus mă tentează azelaicul, resveratrolul și acizii AHA de la The Ordinary. Am optat pentru Paula’s Choice Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA o,5% BHA pentru că este mult mai concentrată.

Mai am o ședință de IPL pe față, deci cu 2 săptămâni înainte de programare și o săptămână după, voi scoate din rutina retinolul și exfoliantul.

Beneficiile produselor The Ordinary

Beneficiile Vitaminei C The Ordinary

vitaminC-23suspension-theordinary
  • reduce aspectul petelor cauzate de expunerea neprotejată la soare, uniformizează culoarea pielii și restabilește luminozitatea pielii;
  • contribuie la stimularea producției de colagen, fiind un ingredient anti-aging potent;
  • este un puternic antioxidant care protejează pielea de iritații, inflamație și poluare;
  • reduce semnele roșii cauzate de acnee sau erupții, îmbunătățind procesul natural de vindecare a pielii.

La tenul meu se observă o ușoară îmbunătățire a culorii pielii, este mai uniformă ca tonalitate. În primele săptămâni am folosit Vitamina C The Ordinary de trei ori pe săptămână, dar am redus la două aplicări pe săptămână pentru că am observat apariția unor puncte negre.

Varianta 23% este un pic grunjoasă pe piele, dar o poți combina cu o picătură din crema ta de față și nu te va mai deranja atât de mult. De obicei fac pauză de 10 minute între aplicări, dar la vitamina C The Ordinaryam simțit nevoia să las cam 30 de minute până aplic următorul produs.

Beneficiile acidul hialuronic 2% + B5 The Ordinary

hyaluronic-acid-theordinary
  • estompează ridurile;
  • stimulează sinteza de colagen;
  • dă luminozitate pielii.

Acidul hialuronic 2% + B5 este pe locul doi în topul produselor mele preferate din gama The Ordinary, bineînțeles dintre cele pe care le-am încercat. Estompează vizibil ridurile, mai ales pe cele de expresie. Doar că am observat că nu ține foarte mult efectul de estompare, adică ridurile se umplu imediat după aplicare, apoi revin. Dar este un produs la care efectele se văd în timp, după perioade lungi de aplicare constantă. Per total sunt foarte mulțumită.

Beneficiile Niaminacidei 10% + Zinc 1%

niacinamide-theordinary

Niacinamida este forma solubilă a vitaminei B3 și are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Printre beneficiile folosirii acestui produs enumăr:

  • atenuarea petelor roșii și a semnelor vechi de acnee;
  • reducerea hiperpigmentării;
  • se întărește bariera naturală a pielii;
  • se previne pierderea apei din piele;
  • se îmbunătățește tonusul, textura, elasticitatea, per total aspectul pielii;
  • se reglează excesul de sebum.

Acest produs este number one în topul produselor The Ordinary testate până acum. La început trebuie să aplici doar 2-3 picături pe întreaga față, să te miști repede la a-l întinde pentru că intră foarte repede în piele. După primele aplicări îmi lăsa fața ca un bec de strălucitoare. Dar la aplicarea următorului produs din rutină tenul își revenea.

Porii din zona T sunt vizibil micșorați. Ocazional îmi mai iese câte un coș, dar se vindecă foarte repede, mult mai repede decat înainte, deci sunt extrem de mulțumită.

Cu ce nu se combină niacinamida:

  • în primul rând cu Vitamina C. Folosesc Vitamina C The Ordinary în rutina de dimineață, 2-3 zile pe săptămână. În restul zilelor, sau seara, poți introduce niacinamida. Eu o folosesc tot în rutina de dimineață, alternând zilele de Vitamina C cu cele de niacinamidă. Mă ghidez foarte mult după cum îmi simt tenul. De exemplu dacă de dimineață îl simt un pic uscat, nu mai aplic niacinamida. Am observat că pe timpul iernii o folosesc o dată pe săptămână, chiar deloc. În schimb în anotimpurile mai călduroase o folosesc de 2 – 3 ori pe săptămână.
  • cu retinol, retinoizi, tretinoin, etc.
  • cu alți acizi: glicolic, lactic, mandelic, salicilic.

Beneficiile folosirii Buffet The Ordinary

buffet-theordinary

Această formulă combină o gamă complexă de tehnologii ce vizează semnele îmbătrânirii pielii.

Conține 11 tipuri de aminoacizi care au acțiune blândă asupra pielii și multiple complexe de acid hialuronic. Beneficii:

  • are efect antioxidant, luptă împotriva semnelor de îmbătrânire.

Momentan nu mi s-a părut că sunt efecte vizibile, nici măcar temporare cum sunt cele de la acidul hialuronic. Dar este un produs care previne apariția semnelor de îmbătrânire, deci cred că ar merita testat pe o perioadă mai lungă de timp.

Beneficiile folosirii soluției Caffeine 5% + EGCG

caffeine-theordinary

Datorită concentrației mari de cafeină oferă:

  • luminozitate și fermitate pielii din jurul ochilor;
  • reduce pungile și cearcănele.

Eu l-am ales pentru cearcăne în special, pungi sub ochi nu prea am. L-am testat, dar pe cearcăne tot trebuie să aplic concealer, deci nu prea a funcționat. Am citit diferite review-uri care au aceeași concluzie. Acest produs funcționează mai bine pentru pungile de sub ochi (puffiness), decât pentru cearcăne. În schimb am citit numai de bine despre SubQ Eyes pentru problema cearcănelor pronunțate.

Beneficiile folosirii Retinol 0,2% in Squalane

retinol-squalane-theordinary

Retinolul este un alt nume pentru molecula întreaga  de vitamina A. Beneficiile folosirii retinolului:

  • se produce o creştere a substanţelor care îmbunătăţesc sistemul de susţinere a pielii;
  • stimulează producerea de colagen;
  • este antioxidant și reduce astfel efectele negative pe care radicalii liberi le au asupra pielii.

Când se aplică retinolul?

Retinolul este ușor iritant, mai ales dacă ai pielea sensibilă ca mine. Se începe cu retinol într-o concentrație mică, aplicat doar seara, o dată pe săptămână, câte 2-3 picături, după produsele pe bază de apă. Apoi crești ușor numărul aplicărilor la 2 – 3 pe săptămână.

Cât am folosit Retinol 0,2% in Squalane am avut pielea ca de bebeluș. Nu țin minte să fi avut vreodată piele atât de fină la atingere. Abia aștept să treacă săptămâna de pauză după IPL ca să revin din nou la aplicarea retinolului.

Beneficiile folosirii cremei de față Natural Moisturizing Factors sau NMF

natural-moisturizing-factors-nmf-theordinary
  • după cum îi spune și numele această cremă are rolul de a hidrata pielea;
  • are rol antioxidant.

Această cremă hidratantă The Ordinary își face treaba, dar nu m-a impresionat la fel de mult ca retinolul sau niacinamidele. În locul ei poți folosi orice altă cremă hidratantă care nu conține substanțe iritante. Recomand cu drag gama Cerave. Am observat că această cremă hidratantă The Ordinary îmi priește mai mult în sezonul rece.

Efectele pe care le-am observat până acum

Tenul meu este mult mai curat, mai luminos. Îmi mai apare ocazional câte un coș – două, dar mult mai puține decât înainte, și trec într-o perioadă de timp mai scurtă. Rozaceea s-a mai atenuat, ridurile arată mai bine după aplicarea acidului hialuronic. Petele pigmentare parcă au mai dispărut, dar nici nu am insistat cu acizii.

Pentru zonele cu puncte negre mă gândesc să introduc un produs The Ordinary pe bază de acid salicilic.

Am citit că gelul de curățare cu acid salicilic din gama Cerave ar fi foarte bun. Acest gel este pentru piele uscată.

Pentru piele grasă cu tendință acneică îți recomand acest gel de curățare din gama Cerave, pe care îl găsești la preț bun și eMag. Curăță bine și porii, de aceea cred că e o soluție potrivită pentru persoanele cu puncte negre și filamente sebacee.

De unde poți cumpăra online produse The Ordinary

Poți cumpăra online produsele The Ordinary de la Theordinary.com, Sephora, LookFantastic.ro, Douglas.ro, , eMag.

Atunci când comanzi mai multe produse, este mai avantajos dacă dai comandă direct pe Theordinary.com. Produsele ajung repede în România, iar transportul este gratuit dacă treci de o anumită sumă.

Atunci când comanzi unul – două produse, îți convine să le cumperi din România. Până acum am comandat de la Sephora și de la Douglas.

Ordinea aplicării produselor The Ordinary

Îmi place foarte mult theordinary.com pentru informațiile detaliate despre rutina cu produse. Poți afla care este ordinea corectă de aplicare a produselor, la ce incompatibilități să fii atentă etc. Poți cere sfaturi despre o rutină personalizată pe Deciem. Specialiștii lor te vor îndruma către cea mai bună combinație de produse.

Am făcut mai jos un mic rezumat al ordinii aplicării produselor The Ordinary. Pentru mine acesta a fost cel mai greu pas, stabilirea unei rutine, aplicarea în ordine corectă a acestor produse pentru a a beneficia la maxim de efectele lor.

#1 Produsele pe bază de apă

Se aplică pe fața curată, după folosirea unui gel de curățare, cum ar fi Cerave, dar am citit că și cel de la Balea este ok, ca variantă mai ieftină.

Acizii trebuie aplicați pe pielea uscată.

Dacă folosești mai multe produse pe bază de apă, Deciem recomandă să începi cu cel care te ajută cel mai mult.

  • Ascorbyl Glucoside Solution 12%
  • AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution
  • Glycolic Acid 7% Toning Solution
  • Lactic Acid 5% + HA
  • Lactic Acid 10% + HA
  • Mandelic Acid 10% + HA
  • Salicylic Acid 2% Solution
  • Hyaluronic Acid 2% + B5 (aplicat pe pielea umezită cu apă termală)
  • Marine Hyaluronics
  • Alpha Arbutin 2% + HA
  • Argireline Solution 10%
  • Buffet
  • Buffet” + Copper Peptides 1%
  • Caffeine Solution 5% + EGCG
  • Matrixyl 10% + HA
  • Niacinamide 10% + Zinc 1%

#2 Anhydrous solutions

  • Granactive Retinoid 2% in Squalane
  • Granactive Retinoid 5% in Squalane
  • Granactive Retinoid 2% Emulsion
  • Retinol 0.5% in Squalane
  • Retinol 1% in Squalane
  • Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%
  • Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution
  • Alpha Lipoic Acid 5%
  • EUK 134 0.1%
  • Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%
  • High-Spreadability Fluid Primer (ultimul pas înainte de make-up)

#3 Produse pe bază de ulei

Acestea trebuie aplicate după cele pe bază de apă, înaintea suspensiilor și a cremelor.

  • Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F
  • “B” Oil
  • 100% Organic Cold-Pressed Borage Seed Oil
  • 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil
  • 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil
  • 100% Organic Virgin Chia Seed Oil
  • 100% Cold-Pressed Virgin Marula Oil
  • 100% Organic Virgin Sea-Buckthorn Fruit Oil
  • 100% Plant-Derived Squalane

Ce a funcționat pentru mine este aplicarea uleiului Rosehip Seed împreună cu serumul Bioderma pe timp de vară. Acum că a venit frigul voi aplica uleiul Rosehip Seed fără a-l mai amesteca cu cremă hidratantă.

#4 Suspensiile

Aici părerile sunt împărțite. Unii spun că ar trebui aplicate ultimele, alții că penultimele în rutină. Deciem recomandă aplicarea lor după cremă, mulți nu sunt de acord și le aplică înaintea cremelor. Crema are rol de fixare a tuturor produselor pe ten, de restabilire și menținere a primului strat al pielii protejat și hidratat. Eu combin crema hidratantă cu crema de față.

  • Azelaic Acid Suspension 10%
  • Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%
  • Vitamin C Suspension 30% in Silicone

#5 Emulsii/Creme

Aici trebuie urmărite etichetele și instrucțiunile de folosire specifice fiecărui produs în parte.

  • Granactive Retinoid 2% Emulsion ( după soluțiile pe bază de apă, înainte de uleiuri și creme)
  • Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% (după soluțiile pe bază de apă, înainte de uleiuri și creme)
  • High-Adherence Silicone Primer (ultimul pas înainte de make-up)
  • Natural Moisturizing Factors + HA.

Introducerea fiecărui produs se face progresiv pentru a putea urmări reacțiile tenului.

Atenție sporită mai ales la acizi și Vitamina C pentru că multe persoane trec prin perioada de purging. Pe scurt, ți se irită pielea, poate părea ca o erupție acneică.

Ai două opțiuni. Fie „power through”, fie faci o pauză și te axezi 2-3 săptămâni doar pe partea de hidratare. Apoi încerci din nou să introduci activele.

Cam atât despre rutina actuală cu produsele The Ordinary. Revin cu update după ce introduc azelaicul.

Vreau doar să mai menționez un produs, un accesoriu în rutina de îngrijire a pielii, care îmi este de ajutor: bentița pentru prinderea părului. O găsești la Sinsay, la super preț. Cu ajutorul ei evit să îmi ating părul cu diversele produse de îngrijire a pielii.

Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost impresiile mele după folosirea gamei de produse de îngrijire a tenului The Ordinary. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!


Publicat

în

,

de către

Etichete: