Top 5 cele mai periculoase substanțe de evitat când cumperi cosmetice

Într-o lume atât de orientată spre profit ai putea spune că gama cosmeticelor naturale și organice este inexistentă.

De fapt, există destul de multe opțiuni de machiaj organic, cu ingrediente naturale în zilele noastre decât au existat vreodată în înregistrările istorice de make-up, care datează totuși din prima dinastie a Egiptului.

Am exagerat un pic poate, dar este cu siguranță greu să ții evidența tuturor brandurilor naturale și organice de machiaj deoarece sunt atât de multe.

Așa că, oricum, nu e ca și cum brandurile de produse cosmetice organice, naturale nu există.

Este vorba mai mult despre faptul că cele mai multe branduri de machiaj organice, care într-adevăr merită și sunt cu adevărat organice, nu sunt foarte accesibile ca preț. Astfel încât indiferent de cât de mult putem să le iubim, multe dintre noi pur și simplu nu își pot permite să cumpere aceste branduri în mod regulat.

Dacă vrei să-ți faci upgrade la o colecție de machiaj mai natural, cu ingrediente organice, nu trebuie să schimbi toate produsele în același timp cu unele organice.

În schimb, poți face tranziția ușoară. Pentru început trebuie să știi care sunt și să eviți cele mai periculoase substanțe chimice care provoacă iritații ale pielii și care, de obicei, duc la alte consecințe legate de sănătate pe termen lung.

Top 5 cele mai periculoase substanțe pe care să le eviți când îți cumperi cosmetice

Mai jos am făcut un top al celor mai periculoase 5 substanțe chimice de care trebuie să te ferești atunci când îți alegi produsele de make-up și îngrijire.

#1 LSS sau Lauril sulfat de sodiu (în engleză îl vei găsi sub denumirea SLS – sodium lauryl sulfate)

O altă denumire pentru LSS este și dodecil sulfat de sodiu.

SLS sau lauril sulfat de sodiu este cel mai frecvent întâlnit în produsele de spălare fetei, în săpunuri, în șampoane, în fond de ten, în geluri de duș și lista poate continua.

Peste 90% dintre produsele uzuale de îngrijire și curățare a pielii conțin SLS. Ceea ce înseamnă că suntem expuse în mod constant la acest ingredient de fiecare dată când ne spălam pe fața noastră, pe păr, pe mâini dar și atunci când folosim produse pentru curățenia casei.

Partea bună este că oamenii au început să ia la cunoștință de efectele nocive pe care SLS le are, și, ca atare, tot mai multe branduri de machiaj și produse de îngrijre încearcă să-l excludă din lista lor ingrediente.

#2 Formaldehida

Formaldehida provoacă mai multe reacții alergice la nivelul pielii. În plus, acest compus chimic se crede a fi cauza cancerului nazal și nazofaringian, precum și că ar putea avea efecte negative asupra sistemului imunitar.

Există o listă mai lungă de probleme legate de sănătate legate de uzul formaldehidei,și cel mai bun lucru pe care îl poți face este să o eviți.

Formaldehida este cel mai frecvent întâlnită în produsele pentru unghii, dar unele branduri le includ, de asemenea, în balsamul de păr, produse pentru curățat tenul, demachiante, farduri de pleoape și geluri de duș.

În cazul în care îți faci manichiura sau pedichiura la un salon asigură-te că folosesc produse fără nocivul ingredient sau dacă este posibil du-te cu lacul tău de unghii.

#3 Parabenii alergeni

Metilparaben, etilparaben, propilparaben – în esență, toate denumirile care se termină cu „paraben” sunt rele și ar trebui să iei în considerare să eviți toate produsele de îngrijire a pielii, care nu sunt etichetate ca „fără parabeni”.

Parabenii pot fi găsiți în cele mai multe produse cosmetice convenționale, cele pe care le utilizați pe o bază de zi cu zi, cum ar fi deodorantul, gelul de duș, cremele de corp și majoritatea produselor de machiaj.

Acești parabeni au fost mult timp corelați de creșterea șanselor de a dezvolta cancer de sân și provoacă dezechilibre hormonale.

#4 Parfumurile

Lista de compuși care intră în această categorie însumează aproximativ 200 de substanțe chimice și de multe ori brandurile nu le listează deoarece reglementările nu le impun să facă acest lucru.

Atunci când vezi „parfum (fragrance) pe lista de ingrediente a unui produs, trebuie să știi că acesta este doar numele folosit pentru a ascunde substanțe chimice periculoase, de obicei, mai multe.

Aromele, parfumurile, se clasează printre cele mai riscante dintre ingredientele nocive pe care ar trebui să le eviți și au fost corelate cu dureri de cap, dermatită și astm.

#5 Ftalații

Aceștia au fost corelați cu malformații congenitale la făt în timpul sarcinii și risc crescut de cancer. Ftalații încă figurează pe lista de ingrediente a unor produse cosmetice, cum ar fi loțiunile de corp, parfumurile și deodorantele, deși este interzis în fabricarea jucăriilor pentru copii.

Gândește-te doar cât de dăunători sunt pentru organism dacă au fost excluși din compoziția produselor cu care avem contact doar superficial.

Ftalații fac parte din ingredientele parfumurilor. Este posibil să nu vezi întotdeauna că figurează pe lista de ingrediente, dar dacă eviți cumpărarea produselor de îngrijire a pielii și cele de machiaj care conțin arome, excluzi de asemenea ftalații.

Acum când era cumpărăturilor online este în plin avânt posibilitățile de a găsi cosmetice și produse de îngrijire cu componente naturale, organice, sunt mult mai mari.

Brandurile românești și nu numai pe care ți le recomand dacă vrei să-ți schimbi rutina de îngrijire cu una organică sunt: Mario Badescu, Ivatherm, Gerocossen.

Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost 5 cele mai periculoase substanțe pe care să le eviți atunci când vrei să îți cumperi cosmetice. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!


Publicat

în

de către

Etichete: