Bucătării lungi tip vagon. Cum le mobilăm pentru a părea mai mari?

Bucătăriile lungi tip vagon sunt departe de a fi perfecte. De la formă lunguiață, la poziționatul mobilei pe două rânduri, la lipsa de spațiu și de depozitare.

De cele mai multe ori două persoane nu au loc să lucreze în același timp în bucătărie. Mesele din aceste bucătării sunt mici și lunguiețe, deci lipsa de spațiu te afectează și în momentul în care mănânci, nu numai atunci când pregătești mâncarea. Nu mai spun de decorațiuni drăguțe și colorate, pentru că deja nu mai este loc.

Ai mobilă pe cei doi pereți, o fereastră mai mare dacă ești norocoasă și cam asta este bucătăria tip vagon.

Dar totuși există speranță și pentru astfel de spații înguste, înafară de a dărâma pereții :) .

Să privim problema cu alți ochi.

Pentru că sunt înguste și de cele mai multe ori de mici dimensiuni, bucătăriile tip vagon au avantajul că toate lucrurile sunt la îndemână. Întinzi o mână și ajungi la blender, mai întinzi cealaltă mână și ai ajuns la bolul cu fructe și la cuțitul de pe blat.

Spațiu mai puțin înseamnă și timp mai scurt de curățenie și de îngrijit suprafețelă care trebuie igienizate periodic într-o bucătărie.

Dacă bugetul ți-o permite nu e rău să apelezi la specialiști pentru a amenaja un spațiu așa îngust. În lipsa bugetului nelimitat îți recomand câteva sfaturi pe care le-am adunat de pe site-urile de design interior și home-deco, cîteva idei pentru a-ți decora bucătăria lungă tip vagon.

Cum alegi dulapurile într-o bucătărie tip vagon

Atunci când devii fericita posesoare a unei bucătării lungi tip vagon primul lucru pe care îl vei observa este nevoia de mai mult spațiu de lucru și depozitare.

Spațiu pentru oale, spațiu pentru seturile de farfurii pe care tocmai le-ai primit cadou la nuntă, spațiu pentru prosoape, soluții de curățat bucătăria, lavete și lista poate continua. Îți vei da seama că doar spațiul de lucru al blatului și dulapul de sub chiuvetă nu sunt deajuns.

Pentru a folosi la maxim spațiul de depozitare îți recomand măcar câteva dulapuri cu sertare. Trebuie totuși să fii atentă și la dimensiunea sertarelor. Unele sunt prea mari ca dimensiuni și pierzi foarte mult spațiu sau prea mici șsi nu prea ai ce să pui în ele. Cel mai bine ar fi o soluție personalizată, în funcție de nevoile tale.

Dulapuri de bucatarie cu sertare
Sursă foto

Pe lângă sertare de dimensiuni personalizate (dacă bugetul ți-o permite) mai poți apela la un dulap soldat înalt, cu multe rafturi, pe care să-l folosești pe post de cămara bunicii.

image02
Sursă foto

Singurul lucru care te-ar putea deranja la astfel de dulapuri soldat este înălțimea lor. Ar trebui să ai o scăriță în preajma ta tot timpul pentru a putea accesa rafturile superioare. Sau le poți organiza în așa fel încat pe aceste rafturi superioare să depozitezi acele lucruri pe care nu le folosești zilnic.

Cum alegi masa și scaunele pentru o bucătărie tip vagon

Spațiul îngust te va forța să alegi o masă de mici dimensiuni cu picioare subțiri și scaune asortate. Poți folosi locul de lângă fereastră, de fapt singurul spațiu  unde nu găsești electrocasnice sau dulapuri în bucătăria tip vagon.

Sursă foto
Sursă foto

O altă variantă de a integra masa și scaunele în spațiul îngust al bucătăriei vagon exemplificată mai jos: dulapuri pe un singur perete, masă de mici dimensiuni și scaune tip bar pe peretele opus.

Sursă foto
Sursă foto

Colțare în bucătăria tip vagon. Da sau ba?

O alternativă la masa și scaunele de bucătărie ar fi un colțar drăguț, personalizat pentru bucătăria ta. Atunci când ai spații mici trebuie să încerci să maximizezi fiecare colțișor. În fotografia de mai jos poți observa cât de bine se integrează colțarul în decorul bucătăriei, cum este folosit și amplificat spațiul, doar prin joc de culori și design.

Sursă foto
Sursă foto

Indiferent de ce model de mobilă alegi pentru bucătăria ta tip vagon, la comandă sau de serie, pentru a o face să pară mai luminoasă și mai spațioasă îți recomand să folosești culori deschise.

Cu un pic de imaginație și de ajutor poți transforma bucătăria ta tip vagon într-un spațiu frumos și functional, unde să-ți savurezi cafeaua dis-de-dimineață împreună cu cei dragi.

Dacă vrei să știi care sunt tendințele în materie de home-deco și de modă, dar și de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost recomandările pentru a alege mobila perfectă pentru bucătăria lungă tip vagon. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!