Beneficiile semințelor de cânepa asupra sănătății noastre

mujo-lingurita-seminte-canepa-beneficii-utilizarimujo-lingurita-seminte-canepa-beneficii-utilizari

Semințele de cânepă decorticată au intrat în viața mea acum un an și jumătate când am redus drastic consumul de proteină animală și am renunțat definitiv la zahăr procesat. Cold turkey!

Recunosc că aveam prejudecăți cu privire la consumul de tot felul de semințe și uleiuri, în general la cele denumite superfood, superalimente. Mult timp am crezut că este o altă găselniță a brandurilor de a vinde.

Apoi, la îndemnul nutriționistei, am început să citesc încet-încet despre fiecare în parte, și articole în română, dar și în engleză.

Am introdus semințele de cânepă decorticată în meniul zilnic în diverse combinații. Am observat pe pielea mea ce efecte au asupra sănătății și asupra stării generale. Probabil au văzut și ceilalți din jurul meu efectele (familie și prieteni), pentru că au devenit și ei interesați de combinațiile mele alimentare.

Mai jos vom analiza împreună compoziția semințelor de cânepă și beneficiile acestora asupra sănătății noastre, în special a femeilor.

Compoziție semințe de cânepă

Semințele de cânepă sunt considerate unul dintre cele mai complete alimente datorita compoziției perfect armonizată cu nevoile corpului omenesc. Acestea conțin:

  • acizi grași omega 3 și omega 6, pe care corpul uman nu-i poate produce și pe care trebuie să-i procurăm din alimentație;
  • proteine ușor digerabile;
  • vitamine;
  • o serie de minerale: fosfor, calciu, magneziu, fier, sulf și potasiu, mangan, zinc;
  • enzime;
  • fibre;
  • antioxidanți și fitonutrienți.

Beneficiile semințelor de cânepă asupra sănătății

Semințele de cânepă sunt deosebit de nutritive. Au un gust plăcut, ușor amărui, seamănă foarte mult cu semințele de floarea soarelui sau cu cele de pin.

Acizii grași din componența semințelor de cânepă ajută la curățarea vaselor de sânge, deci au efect benefic asupra persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, dar le și previn. Consumul de semințe de cânepă a fost corelat cu scăderea cazurilor de boli de inimă.

Laptele din semințe de cânepă ajută la dezvoltarea creierului copiilor.

Semințele de cânepă au efect benefic asupra stresului, datorită combinației de minerale din componență.

Semințele de cânepă îmbunătățesc tranzitul intestinal (datorită fibrelor).

Au indice glicemic scăzut, reglează cantitatea de zahăr din sânge și de aceea sunt indicate persoanelor diagnosticate cu diabet.

Semințele de cânepă reduc nivelul de colesterol.

Uleiul din semințe de cânepă furnizează acizii grași necesari în menținerea sănătății și a flexibilității membranelor celulare. Are proprietăți antivirale, antifungice și antibacteriale. Acești acizi grași esențiali pot da rezultate bune în tratarea multor afecțiuni alergice cronice și inflamatorii, de tipul eczeme și psoriasis.

Semințele de cânepă reduc inflamațiile din corp și întăresc sistemul imunitar, de unde rezultă o stare de sănătate mai bună.

Semințele de cânepă combat simptomele de dinaintea ciclului menstrual: nervozitate, agitație, chiar și dureri menstruale, dar și pe cele ale femeilor afectate de menopauză. Cânepa este singura sămânță comestibilă care conține Acid Gamma-Linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale și ale menopauzei.

Cum poți consuma semințele de cânepă

Semințele de cânepă pot fi consumate în salate de legume, în salate de fructe, în smoothie-ul de dimineață sau în combinație cu iaurt.

mujo-salata-cu-seminte-de-canepa

Pentru că sunt destul de uleioase specialiștii recomandă introducerea treptată în alimentație a semințelor de cânepă. Cantitatea recomandată pentru un adult este de 3-5 linguri/zi, iar cea pentru un copil este de 3-5 lingurițe/zi.

Cum am rezolvat pofta de dulce cu ajutorul semințelor de cânepă?

Pofta de dulce, cea care m-a înnebunit ani buni din viață, este mesajul corpului care ne spune că îi lipsesc anumite minerale: magneziu, crom, zinc, sulf, triptofan. Aici intervine rețeta minune îi spun eu, rețeta care mi-a anihilat pofta de dulce.

La îndemnul nutriționistei am combinat 14 linguri de semințe de cânepă decorticată cu 800gr miere de rapiță sau de salcâm și 6 pumni generoși de miez de nucă. Amestecul rezultat se ține la frigider într-un vas de sticlă, închis ermetic. Eu am optat pentru un borcan mărișor de aici. Consum în fiecare dimineață 4 lingurițe și nu mai știu ce este pofta de dulce.

De unde cumperi semințe de cânepă?

Folosesc multe tipuri de semințe în alimentație: in, cânepă, susan, chia plus uleiuri și ceaiuri. De obicei dau comandă online pentru că prețurile sunt mai mici și la comandă mare beneficiez de transport gratuit.

Dacă trebuie să îmi cumpăr doar o punguliță de semințe de cânepă mai apelez și la magazinul naturist din apropiere.

Uleiurile din semințe de cânepă se râncezesc foarte repede, de aceea se recomandă consumul rapid al acestora și depozitarea la rece.

Semințele de cânepă nu se încălzesc pentru că își pierd nutrienții.

Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost beneficiile semințelor de cânepă și câteva magazine online recomandate de unde să putem cumpăra. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!

Featured image: kitchen.nutiva.com