Accesoriile absolut necesare atunci când adopți o pisică

De vreun an de zile Alexia, fetița mea de 6 ani, ne tot roagă să adoptăm o pisică.

Am făcut consiliu de familie și am cântărit argumentele pro și contra adopției unei pisici în familia noastră.

Ne-am hotărât să-i îndeplinim această dorință și să adoptăm o pisicuță în preajma aniversării de 6 ani a Alexiei, o vârstă la care ne-am gândit noi că ar putea face față responsabilităților pe care le aduce îngrijirea unui animal.

Dacă și tu te gândești să adopți o pisică pentru copilul tău trebuie să știi că ai nevoie de câteva accesorii, fără de care nu este posibilă conviețuirea într-un apartament cu o pisică.

Ce accesorii îți trebuie atunci când adopți o pisică?

  1. Boluri pentru apă și mâncare.
  2. Tăviță pentru nevoi și lopățică pentru curățat.
  3. O jucărie, maxim două. Îți explic mai jos de ce nu ai nevoie de foarte multe jucării sau cu ce le poți înlocui pe cele mai scumpe.
  4. Un accesoriu unde pisica își poate ascuți unghiile.
  5. O gentuță pentru transportul pisicii în siguranță.

Boluri de mâncare și apă pentru pisici

Pisica va avea nevoie de mâncare și apă proaspătă în fiecare zi. Dacă adopți pisica de la altcineva trebuie să vă consultați asupra mâncării, pentru a-i continua dieta. Poți opta pentru mâncare uscată, în funcție de nevoile și de vârsta pisicii, dar și de mâncare umedă, preferata majorității pufoaselor patrupede.

Deci vei avea nevoie de un vas pentru apă, de unul pentru mâncare uscată și de încă unul pentru mâncarea umedă.

Dacă adopți o pisică de rasă crescătorul îți va indica tipul de mâncare care îi trebuie pisicii.

Noi am adoptat de la un prieten un sphynx canadian, Slim, foarte tandru, iubitor, foarte blând. Dovada blândeții pisicii o constituie lipsa zgârieturilor de pe pielea noastră.

Slim mănâncă doar mâncare uscată. Cumpărăm periodic un sac de croanțe, mâncare organică de la Orijen, cu 80% proteine, foarte apropiată de dieta pisicilor sphynx în libertate, recomandată și de medicul veterinar.

Avem un aparat special care îi eliberează mâncare porționată lui Slim. Se programează foarte ușor orele de masă și cantitatea/numărul de porții necesare pentru el.

aparat-mancare-pisici

Dacă ești acasă la orele mesei nu este neapărată nevoie de un astfel de aparat, dar ușurează foarte mult programul. Cad croanțele la orele stabilite și știi că pisica ta va avea mâncare uscată indiferent de ora la care ajungi tu acasă.

Poți cumpăra și un aparat special pentru apă, care va trebui curățat des și schimbată apa la câteva zile. Am găsit multe modele la prețuri avantajoase. Eu am optat pentru un vas obișnuit pentru că îi pun în fiecare dimineață apă proaspată.

Tăviță/litieră pentru nevoile pisicii

Dacă nu vrei să-și facă nevoile în colțul unei camere sau într-un vas de flori îți recomand să cumperi o tăviță pentru pisică, o litieră. Chiar dacă o cumperi cu margine protectoare sau fără, să știi că tot vei avea nisip pe jos. Poți să cumperi și o tăviță cu acoperiș, tip căsuță, pentru ca pisica să se bucure de intimitate.

Jucării pentru pisici

Prietenul de la care l-am adoptat pe Slim ne-a dat și un sac de jucării. Efectiv un sac plin cu jucării pentru pisici. La început le-am întins pe toate pe jos, apoi încet-încet ne-am prins cu ce îi place lui Slim să se joace și le-am strâns pe cele de care nici nu se atingea.

Am făcut o listă de jucării must-have pentru o pisică, mai ales pentru un buget redus, prin prisma experienței noastre cu Slim:

  • un băț cu pene sau cu un șoricel la capăt, tip undiță;
  • un tunel foșnitor prin care să vâneze bățul cu pene de mai sus, deși nu toate pisicile iubesc să se ascundă;
  • un laser, dar se poate și fără. (Slim este imun la joaca cu laserul)

Restul jucăriilor le poți confecționa foarte ușor: o minge dintr-o hârtie de xerox sau din folie de aluminiu, un pai din plastic pe care să-l arunci (este preferatul lui Slim), un ghem micuț de lână, o pungă de hârtie sau o simplă cutie de carton.

Am observat că, deși pisicile sunt mai independente decât câinii, mai solitare, tot au nevoie de interacțiune cu stăpânii. Slim se distrează cel mai bine atunci când ne jucăm noi cu el, indiferent dacă jucaria a costat mult sau este doar un simplu pai de plastic. Pisicile au nevoie de afecțiune și de socializare.

Accesorii pentru ascuțit unghiile

Pisicile au obiceiul și plăcerea de a-și ascuți unghiile. Dacă nu vrei să-ți strice mobila, canapeaua etc trebuie să le cumperi un accesoriu pentru ascuțit unghiile. Asta nu îți va garanta că îl va folosi totuși :) .

Poți opta pentru un combo, loc de joacă + accesoriu de ascuțit unghiile, mai ales dacă pisica rămâne mult timp singură în casă.

Genți pentru transportul pisicii

Măcar o dată pe an va trebui să duci pisica la veterinar, pentru vaccinare. Asta în cazul în care nu are și alte probleme între timp. Vei avea nevoie de o gentuță, nu foarte mare, pentru transportul ei în siguranță.

Genți ieftine sau cuști speciale pentru transportul pisicilor îți recomand mai jos:

Pentru a fi sigură că pisica va fi în siguranță vei fi nevoită să renunți la plantele care sunt otrăvitoare sau să le depozitezi într-un loc unde pisica nu va avea acces.

slim-mananca-busuioc

Aici l-am prins pe Slim mâncând busuioc. Organic, ce-i drept :) . Vezi lista de plante de apartament toxice pentru pisici.

Pentru curățarea podelelor va trebui să folosești un detergent special, care nu le afectează sănătatea.

Trebuie să te gândesti bine înainte de a te decide să adopți o pisică. Ele se cațără, sar, mai strică și mai murdăresc din când în când lucruri prin casă. Plus că trebuie să-ți iei în calcul câteva nopți nedormite, sau cu somn fragmentat până se obișnuiește pisica cu ritmul membrilor familiei.

Totuși este frumos să ai o pisică în casă!

Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost recomandările de accesorii necesare în casa ta în cazul în care te pregătești să adopți o pisică, plus câteva sfaturi din experiența personală. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!


Publicat

în

de către

Etichete: