Piele perfectă, ten luminos. Ne ajută serurile?

Până acum 2-3 ani când am văzut o prietenă folosindu-l, nici nu știam că serurile există. Nu-mi imaginam că un lichid incolor, de o consistență pe care nu o mai experimentasem poate face ceva pentru tenul meu deja încercat, excluzând tonerele. Apa micelară nici nu apăruse încă pe piață.

Sceptică în ceea ce privește produsele cosmetice care promit minuni, am privit cu curiozitate totuși sticluța brună, echipată cu o pipetă și capac de cauciuc, de parcă era un recipient din setul de doctor al fetiței mele. Gândul m-a dus la lecțiile de chimie din liceu. Și, după cum am aflat mai târziu, serurile au de fapt de a face cu biochimia.

Prietena meu și-a întins serul pe toată fața și pe gât și eu am întrebat-o dacă serul a făcut ceva pentru pielea ei. Ea a spus: „Este cel mai bun lucru pe care l-am folosit.” Am fost intrigată.

Am folosit mai multe produse de îngrijire a feței de-a lungul anilor și am și aruncat multe pentru că am pielea sensibilă. M-am confruntat cu acnee, dermatită, am trecut de la piele uscată la mixtă. Experiențele cu produse minune care nu fac mare lucru m-au învățat să fiu sceptică și ușor speriată atunci când vine vorba de miracole, în special la produsele pentru față.

Deci, ce a făcut acest ser atât de special?

Prietena mea mi-a spus că a văzut rezultate mai repede decât își imagina, că porii ei au devenit tot mai mici, că pielea ei este mai fină și mai strălucitoare, mai hidratată. Per total, ea a avut senzația unui ten mai sănătos. Hmmm … Am fost sceptică, dar am știut că o să-l încerc eu.

Dar mai întâi am făcut cercetare și documentare.

Din moment ce nu am avut nici o idee despre ce era un ser, nu am vrut să cheltui bani pe nu știu ce produs foarte scump, dar nici prea ieftin, pentru că nu am încredere în lucrurile care costă prea puțin. Undeva se face rabat pentru a scoate prețul cel mai mic și de cele mai multe ori este la calitate.

Când vine vorba de produse cosmetice pe care le folosesc pe fața mea, sunt un pic obsedată de componente. Și pentru că mi-a plăcut chimia în liceu (I’m a freak, I know :) ) mai și înțeleg câte ceva. Pentru ce nu înțeleg există internetul, care este plin de resurse.

Ceea ce am citit a fost că serurile de față conțin concentrații ridicate de substanțe active, care au un efect mai puternic și mai rapid pe piele decât cremele de față.

Unii dintre compușii pe care îi găsim în seruri sunt antioxidanți, vitamine, retinoizi – compuși chimici care au efecte similare cu cele ale vitaminei A, și peptide – cunoscute pentru efectele lor anti-îmbătrânire, dar nu numai.

În afară de a fi foarte concentrate, serurile au de asemenea, o structură moleculară mai mică, ceea ce se traduce prin absorbție prin piele mult mai rapidă și o penetrare mai adâncă a pielii.

Problemele care se pot trata cu serurile sunt deshidratarea, iritațiile, petele negre și acnea, probleme cu care toate ne-am confruntat sau chiar ne mai confruntam și ca adulți. În funcție de producători și de tipul de ser, am observat că acestea acționează diferit. Depinde ce îți dorești de la ele:  hidratare, regenerare, matifiere, calmare, estomparea petelor, efect antirid.

S-a transformat pielea mea într-una perfectă după folosirea serurilor?

Aș minți dacă aș spune că da. Dar pot să-ți spun un singur lucru: sunt cele mai bune produse pentru față pe care le-am folosit.

Acum să răspund la întrebarea din titlu.

Dacă ai găsit combinația perfecta de produse cosmetice nu trebuie să treci neapărat pe seruri. În cazul în care încă ai probleme cu tenul, atunci ar trebui să le încerci, cu siguranță.

De obicei, serurile vizează anumite tipuri de piele și probleme ale acesteia.

Asigură-te că studiezi un pic produsul înainte de a-l cumpăra pentru a fi sigură că este eficient pentru pielea ta.

Diferența dintre seruri și cremele de față

Serurile nu conţin ingrediente de tipul petrolatum sau uleiuri minerale care împiedică apa să se evapore şi blochează porii.

Formula apoasă, foarte hidratantă lasă pielea să respire și o hrănesc cu ajutorul ingredientelor active în concentrație mare. Serurile se aplică singure pe piele, după demachierea în detaliu, fiind ideale pentru tenul gras sau mixt sau se pot aplica înaintea cremei sau loţiunii pe o piele normală sau uscată.

Cel mai mare avantaj al serurilor, cel puțin pentru doamnele cu ten sensibil, este acela că prin formula apoasă nu blochează porii, deci vei avea un ten mai curat. Pentru a te bucura de efectele serurilor nu trebuie să uiți de exfoliere, o dată pe săptămână.

Diferența dintre seruri și uleiurile de față

Ai putea spune că sunt același lucru. Și eu am crezut mult timp același lucru. Dar greșeam. Pe lângă hidratarea pielii pe care o ofera uleiurile de față, serurile aduc în plus alte avantaje.

În funcție de tipul de ser de față ales unele oferă luminozitate, altele încetinesc procesul de îmbătrânire, luptând eficient împotriva radicalilor liberi și a razelor ultraviolete care ne agresează tenul. Unele dintre seruri tratează și elimină cu succes petele pigmentare care apar o dată cu vârsta.

Cum aplicăm serurile?

  1. Demachierea este primul pas către o piele sănătoasă, indiferent de produsul de hidratare ales pentru ten. Recomandat ar fi să folosesti o perie de curățare a tenului, mai ales dacă porii tăi sunt mari și au tendința de a se bloca de la praf și impurități.
  2. Pulverizează apă termală hidratantă pe ten.
  3. Aplică câteva picături de ser pe față și masează cu mișcări ușoare, circulare. Faptul că pielea este umedă va facilita întinderea și absorbția serului, așa că nu sări peste pasul 2.

Așteaptă ca serul să intre bine în piele, apoi aplică crema hidratantă, dacă ai tenul uscat.

În cazul în care „operațiunea ser” se desfășoară dimineața, poți începe aplicarea machiajului după ce serul și crema au intrat bine în piele.

În cazul în care aplici serul seara ai grijă ca acesta să fi intrat bine în piele înainte să pui fața pe pernă. Eu, de obicei, mă demachiez și aplic serul de față cam cu o ora înainte de culcare, uneori chiar și mai devreme.

Iar dacă te gândești la preț, reține că nu trebuie să folosești foarte mult ser pentru întreaga față. Există un motiv pentru care sticluțele cu seruri sunt dotate cu o pipetă, pentru a te ajuta să dozezi eficient cât de mult produs utilizezi și 2 până la 5 picături sunt de obicei mai mult decât suficiente.

Ce tip de ser aleg în funcție de problema pe care vreau să o rezolv

Ca de obicei trebuie să pleci la cumpărături cu un țel bine stabilit și să găsești produsul perfect pentru tine.

Pe piață există seruri pentru diferite tipuri de probleme: riduri fine și profunde, pete pigmentare, roșeață, acnee și ten sensibil, ten deshidratat,  dar și seruri pentru anumite zone: ochi, buze, decolteu.

  • Dacă vrei un ser care să atenueze ridurile fine alege o formulă de ser creată fără apă, care activează ciclul de regenerare celulară. Caută seruri pe bază de substanțe active puternice, care să aibă și acid hialuronic, sau pe bază de celule stem, cu ușor efect de lifting. Specialiștii recomandă Serum fermitate si lifting perfectionist Estée Lauder, care un preț cam piperat (cel puțin pentru buzunarul meu), dar este foarte bun. O gamă de seruri care să atenueze ridurile fine, la prețuri medii găsești aici.
  • Dacă vrei efect de strălucire a pielii, dar acel efect natural, alege seruri cu formule cu derivat de acid salicilic. Acestea acționează la nivelul epidermic al pielii și corectează calitatea și aspectul acesteia la suprafață, cum este acesta de la Vichy.

Sau poți alege formulele de seruri pe bază de polifenoli stabilizaţi, din sâmburi de struguri şi vitamine (în special vitamina C), îmbogăţite  cu acid hialuronic, care hidratează şi netezesc tenul. Îmi aduc aminte că Dr. Oz recomanda ca orice cremă /serum care are vitamina C să fie folosită seara, pentru a fi mai ușor absorbită de piele.

  • Dacă ai nevoie de hidratare îți recomand să cauți seruri din ingrediente naturale, cu aloe vera și acid hialuronic. Acestea ofera hidratare intensă imediată dar și de lungă durată sau variante bifazice ca HydraQuench Clarins.
  • Pentru zona delicată din jurul ochilor trebuie ales un ser pe bază de uleiuri de seminţe de struguri, ulei de măceşe, ulei de jojoba, ulei de argan şi uleiuri esenţiale: lavandă şi lemn de trandafir, patchouli sau palmarosa. De obicei aceste serumuri pentru zona sensibilă din jurul ochilor sunt îmbogățite cu ingrediente cu efect dermoreparator, precum pantenolul (provitamina B5) şi vitamina E (cu efect tonic) şi de amestecuri de uleiuri esențiale pe care ți le-am menționat mai sus. Cea mai avantajoasă recomandare, din punct de vedere al raportului calitate/preț este Vichy LiftActiv Ser antirid ochi și gene.

Eu am folosit tot un ser din gama Vichy, cel pentru strălucire, care și hidratează pielea, dar fără a o simți încărcată, prea grasă. M-a durut inima să dau bani pe un ser din gama Estee Lauder, dar cele de la Vichy au prețuri ok, pentru bugetul meu, cel puțin :). L-am cumpărat din farmacie, dar acum îl poți achiziționa și online de la eMag sau de la Notino.

Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost recomandările de seruri de față, cum să le alegem, cum să le aplicăm, ce probleme rezolvă, precum și câteva recomandări de astfel de produse pe care le poți cumpăra online, unele mai scumpe dar și multe la prețuri rezonabile. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!


Publicat

în

de către

Etichete: