Cum să-ți cureți casa fără substanțe toxice

Acum câteva săptămâni îmi povestea o prietenă cum era cât pe ce să-i moară pisica din cauza unei otrăviri accidentale. O frumusețe de motan.

Bănuiește că este de la soluția de curățat covoarele pe care a folosit-o. Ori de la aburii emanați, ori a stat motanul pe jos cât covorul era încă umed și apoi când s-a spălat a înghițit soluție.

Mi s-a rupt sufletul. Mamă fiind, știu cât de greu este atunci când copilului tău îi este rău, mai ales atunci când te simți vinovată că ai greșit cu ceva. Iar animalele de companie devin copiii noștri, deci durerea este similară.

De atunci am fost mult mai atentă la ce soluții folosesc la curățarea casei, mai ales că am dezvoltat și eu anumite alergii la diverse substanțe chimice și am fost nevoită să găsesc soluții naturale, organice.

Multe dintre noi însă, chiar dacă avem sau nu copii, animale de companie, ne dorim să nu mai inhalăm aburi toxici de la diferitele soluții de curățare. Ca să nu mai vorbim de usturimi la nivelul pielii și al ochilor.

Suntem atât de invadați de reclame la tot felul de produse de curățenie, care promit minuni fără niciun pic de efort (doar că vin cu intoxicare la pachet pentru cel/cea care stă în apropierea lor).

Fiind un pic obsedată de soluții naturale, nu doar în ceea ce privește îngrijirea, ci și la curățenia casei, am dat peste un articol al Giselei Lowenstein, creatoarea System Glow, care ne dă sfaturi utile despre cum să facem curățenia de primăvară în condiții de siguranță, în mod natural și organic.

#1 Cum să elimini mirosurile neplăcute din frigider și dulapuri

Ai auzit, probabil asta înainte, dar într-adevăr funcționează! Pur și simplu lasă bicarbonat de sodiu în interiorul unui recipient deschis în frigider, congelator și dulapuri pentru a îndepărta mirosurile neplăcute.

#2 Cum să cureți și să împrospătezi hainele

Se amestecă 1 parte oțet și 3 părți de apă. Se clătesc hainele, de mână, pentru o alternativă naturală la detergent de rufe. Este deosebit de bun pentru haine care se decolorează ușor (roșu sau albastru). Notă: a nu se utiliza în mașina de spălat și a se nu amesteca înălbitor de rufe și oțet!

#3 Cum să elimini autocolantele și desenele cu creioane de pe pereți

Ai un viitor Picasso, cu o înclinație pentru a face din pereți pânza ei/lui personală? Folosește o bucată de vată sau o cârpă înmuiată în oțet alb pentru a elimina autocolantele și urmele de creioane. Totuși, mai întâi asigură-te că nu vei decolora varul (în cazul pereților care nu sunt albi) și încearcă pe o zonă mică, care nu este la vedere.

#4 Cum să cureți geamurile și oglinzile

O alternativă naturală la soluțiile chimice pentru curățarea sticlei și a oglinzilor este amestecul din 1 parte oțet și 3 părți de apă. Pune amestecul într-un recipient cu spray și șterge amprentele, praful și orice urmă de murdărie cu ușurință. Pentru geamuri impecabil de curate ar fi bine să le ștergi cu ziar sau cu hârtie de bucătărie care nu lasă urme. De preferat este să alegi o zi când nu este soare puternic.

#5 Cum să cureți cuptoarele și frigiderele

Dacă nu ai cuptor cu Ecoclean care cică se curăță singur, ecologic, în timp ce gătești (urmează review-ul) trebuie să faci o pastă cu jumătate de cană de apă si 4 – 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Curăță suprafețele cu crema realizată cu ajutorul unui burete, în cazul cuptorului și al unei cârpe, în cazul frigiderului. Fă pauză 5 minute și apoi clătește bine cu apă.

#6 Cum să cureți podelele în mod ecologic și organic

Se diluează 1 parte oțet și 3 părți de apă pentru a face o soluție de curățare pentru suprafețe mari de pardoseală. Se clătește cu apă curată.

#7 Cum desfunzi scurgerile

Se toarnă oțet nediluat pe scurgere atunci când cada sau chiuveta este înfundată. Totuși acest obicei de a desfunda scurgerile cu oțet trebuie efectuat destul de des pentru că nu este foarte eficient atunci când acestea sunt înfundate bine-bine.

#8 Cum scapi de furnici fără soluții chimice toxice

Vara furnicile pot fi foarte enervante. Pentru a preveni invazia furnicilor de la intrarea în casă sau pentru a scăpa de ele dacă sunt deja oaspeții tăi nepoftiți trebuie să așezi o grămadă de ardei iute, oriunde acestea pot intra.

#9 Cum să elimini mucegaiul

Folosește oțet direct în baie pe suprafețele afectate pentru a elimina mucegaiul.

#10 Cum lustruiești obictele din argint fără soluții chimice

Se amestecă 1 cană de oțet și 4 linguri de bicarbonat de sodiu. Cu o periuță de dinți cu perii moi, una pe care nu o mai folosești, freacă obiectele din argint pentru a le face să strălucească. O altă soluție ar fi să pui în blender coajă de banană și puțină apă pentru a face o pastă cu care apoi să lustruiești obiectele din argint.

#11 Cum să faci hainele albe și mai albe

Se amestecă 1 cană de apă cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu pentru a spăla hainele albe. Se lasă la muiat câteva minute, apoi se clătesc cu apă curată.

#12 Cum lustruiești vasele, robineții și tigăile din oțel inoxidabil

Castravetele te ajută la lustruirea oricărui obiect din oțel inoxidabil. Taie-l felii și începe să lustruiești. Acesta acționează ca o gumă de șters asupra petelor mici de calcar.

#13 Cum să cureți covoarele fără soluții chimice

Apa minerală carbogazoază, deci cea acidulată sau sifonul, îndepărtează petele din țesături și covoare.

Totuși, indiferent de metoda aleasă pentru curățarea casei, înainte de a începe, este foarte important să testezi întotdeauna o zonă mică pentru a te asigura că nu se va strica nimic.

Concluzie: Nu trebuie să-ți lipsească din casa bicarbonatul de sodiu și oțetul. Și neapărat o pereche de mănuși pentru a-ți proteja mâinile.

Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te abonezi la newsletter.

Acestea au fost recomandările pentru curățenia de primăvară în mod organic și ecologic, fără a folosi soluții și substanțe chimice toxice. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!


Publicat

în

de către

Etichete: