10 alimente pe care ar trebui să le introduci ACUM în meniul tău

Datorită unei probleme de sănătate mi-am schimbat complet relația cu mâncarea. Am renunțat la zahăr și la multe alimente foarte procesate. Am introdus în meniul săptămânal alimente pe care nu le-aș fi mâncat nici picată cu ceară. Nu pot spune că le iubesc, dar le tolerez. Fac combinații care ascund cât de cât gusturile care nu îmi plac în mod deosebit, cum ar fi cel de ceapă sau varza de Bruxelles.

Acum, după doi ani de mâncat sănătos în mare parte a timpului, și după câteva seturi de analize care mi-au ieșit perfect, nu pot decât să-ți recomand și ție alimentele care mi-au îmbunătățit starea de sănătate.

#1 Ceapa

Încep cu ceapa, cea pe care în continuare o mănânc de nevoie, pentru că știu ce beneficii îmi aduce. Alternez tipurile de ceapă, nu mănânc doar un singur fel. Tăiată foarte mărunt, frecată cu sare, presărată în salate bogate în crudități de sezon parcă i se pierde gustul. Ceapa este incredibil de sănătoasă. Are efect antiinflamator, antibacterian, este bogată în vitamine. Consumul de ceapă este benefic pentru femei în mod deosebit pentru că ajută la prevenirea pierderii densității osoase, pierdere care în timp duce la osteoporoză.

#2 Ardei iute roșu

Înafară de a fi o sursă bună de vitamina A, ardeiul iute roșu stimulează metabolismul. Are efect antiinflamator, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, îmbunătățește digestia, întărește imunitatea, ajută în procesul de slăbire, scade tensiunea arterială și acestea sunt doar câteva beneficii. Dacă nu îl tolerezi în salate de crudități îl poți folosi în prepararea sosurilor de roșii pentru paste.

#3 Varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este evitată de multe persoane din cauza mirosului de sulf. Totuși, chiar acea substanță care dă mirosul de sulf, sulforafanul, protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi, prevenind instalarea cancerului. Savanții au descoperit că această substanţă are capacitatea de a inhiba o enzimă numită HDAC implicată în procesul de dezvoltare a celulelor maligne. Printre alte beneficii ale verzei de Bruxelles enumăr: îmbunătățește sănătatea oaselor, ține sub control diabetul, protejează ochii de razele ultraviolete, poate reduce riscul de obezitate.

#4 Nuci

Sursă deosebit de bogată de proteine, fibre și omega-3 nucile te pot ajuta să reduci colesterolul, cresc capacitatea de concentrare, te ajută să dormi mai bine, sunt un antidepresiv natural, reduc riscul de diabet. Pentru a le digera mai bine și pentru a te bucura de nutrienții nucilor trebuie să le înmoi câteva ore în apă călduță înainte de a le consuma.

#5 Stafide

Pe lângă aportul de vitamina C, fibre și fier, stafidele conțin carbohidrați, ceea ce ne menține ridicat nivelul de energie de-a lungul activităților zilnice, au efect anticancerigen, protejează împotriva cariilor, reduc aciditatea gastrică. Pot fi consumate pe post de gustări, sunt perfecte atunci când ai poftă de dulce.

#6 Semințe de dovleac

Ca și ciocolata, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de triptofan, un aminoacid care îmbunătățește starea de dispoziție. Poți folosi semințele de dovleac în orice tip de salată de crudități. Eu le pun la înmuiat alături de fulgii de ovăz, secară și orz pe care îi mananc la micul dejun, plus stafide, scorțișoară, semințe de chia și nuci.

#7 Cireșe

Cireșele sunt bogate de antioxidanți, ajută la combaterea pierderilor de memorie, ajută în combaterea bolilor de inimă, a colesterorului ridicat și a diabetului. Consumul de cireșe este util în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. Știu că un kilogram de cireșe costă cât unul de aur, dar nu le vei cumpăra tot timpul anului, ci doar în iunie și iulie maxim. O cură de cireșe, acum că este sezonul lor, este benefică pentru sănătatea ta.

#8 Afine

Ca o cremă naturală anti-riduri, afinele (cele sălbatice sunt cele mai bune) au proprietăți anti-îmbătrânire și, de asemenea, ajută la prevenirea pierderii memoriei, îmbunătățirea abilităților motorii și scăderea tensiunii arteriale, contribuie la scăderea grăsimii din zona abdomenului, păstrează integritatea vederii.

#9 Ceai verde

Nu este un aliment, dar toate femeile ar trebui să înceapă să bea ceai verde. Are o mulțime de antioxidanți, compuși care îmbunătățesc funcționarea creierului, stimulează metabolismul și măresc procesul de ardere a grăsimilor. Poți înlocui de exemplu cafeluța de după-amiază cu o cană de ceai verde (frunze de la Plafar, nu pliculețe).

#10 Avocado

Fructele de avocado sunt o sursă bogată de acizi grași esențiali. Au rol protectiv împotriva bolilor cardiovasculare, ajută la controlul greutății corporale și îmbunătățesc abilitatea organismului de a absorbi în parametri optimi nutrienții importanți din hrană. Ajută la creșterea colesterolului bun, îmbunătățesc vederea, reglează nivelul de glicemie și controlează diabetul, previn malformațiile congenitale, sunt o sursă excelentă de acid folic pentru femeile însărcinate.

Acestea sunt doar o mică parte din alimentele sănătoase pe care ar trebui să le introduci în meniu. Nutriționiștii ne recomandă o dietă cât mai variată, cu fructe și legume de sezon, cât mai multă apă și relaxare.

În plus trebuie să-ți asculți corpul. Am avut zile cănd am mâncat mai multi carbohidrați, gen paste, pâine, tot felul de combinații cu carne, iar a doua zi nivelul meu de energie era la cote minime. Eram balonată de ziceai că am o sarcină în luna a patra. Am revenit la meniul meu cu legume și fructe, supe, hidratare corespunzătoare și într-o zi eram ca nouă.

Nu-i ușor să fii conștientă tot timpul de ceea ce mănânci, de semnalele pe care ți le trimite corpul, vei mai avea zile în care vei simți nevoia să mănânci o pizza, carne sau junk food. Nu-i nicio tragedie. Acordă-ți acele momente de răsfăț, iar a doua zi o iei de la capăt cu meniuri mai sănătoase.

Pe lângă beneficiile pe care mâncatul sănătos mi le-a adus, am observat o schimbare în bine și în alegerile soțului și ale fetiței. Schimbarea a fost treptată, dar acum au un meniu mult mai variat, mănâncă mult mai multe legume și fructe, renunță încet-încet la zahăr procesat, semn că sunt exemplu bun. Schimbarea mea a influențat și alți oameni dragi, ceea ce îmi aduce multă bucurie :) .

Dacă vrei să știi ce se poartă, cum se poartă dar mai ales de unde să cumperi online la prețuri avantajoase te invit să te înscrii la newsletter.

Acestea au fost recomandările de alimente sănătoase pe care ar trebui să le introduci în meniurile tale zilnice. Îți mulțumesc pentru vizită! Happy Shopping!


Publicat

în

de către

Etichete: